Şam’a yakın kaynakların aktardığına göre Haseke’de yaşanan gerilimin ardından Kürt bir heyet Şam’ı ziyaret ederek yetkililerle bir araya geldi.
Gazeteye göre geçen haftalarda taraflar arasında yaşanan gerginliğe rağmen Suriye devleti askeri bir çözümden uzak duruyor ve sorunları diyalog yoluyla çözme niyetinde. SDF’nin geçtiğimiz haftalarda Şam yönetimindeki bölgelere yönelik kuşatmasının ardından taraflar arasında gerginlik yaşanmıştı.
Haseke’de 3 haftayı aşan kuşatmanın ardından Rusya’nın arabuluculuğuyla Suriye ordusu ile YPG arasında sağlanan uzlaşı Marbuta Haber’de duyurulmuştu.
Bu uzlaşının ardından, geçen hafta içerisinde Ahmed El-Omar, “Öz-Yönetim” başkan yardımcısı ve bazı yetkililerin olduğu bir Kürt heyet, Şam’ı ziyaret ederek yetkililerle bir araya geldi. Basnews’e konuşan SDF’ye yakın bir kaynak, görüşmeleri doğruladı ve taraflar arasında birçok konunun masaya yatırılacağını söyledi. Kaynağa göre SDF’nin bazı konularda taviz vermesi bekleniyor.
Lübnan Al-Akhbar gazetesine konuşan Şam kaynaklarına göre taraflar arasında birçok konuda uzlaşı sağlanırken hayati öneme sahip konular da tartışıldı.
Gazetenin haberine göre Şam, SDF üyesi yaralıların Şam’daki devlet hastanelerinde tedavi edilmesini ve gözaltında olan bazı isimlerin serbest bırakılmasını kabul etti.
Buna karşılık SDF, gözaltına aldığı sivilleri ve askeri yetkilileri serbest bırakacak. Bu adımların bir iyi niyet göstergesi olarak atılması bekleniyor.
Şam’dan bir kaynağın gazeteye aktardığına göre SDF, Suriye ordusu içerisinde özel bir statü elde edebilecek ve “Öz Yönetim” konusu kanunlarda yer alan 107 nolu yerel yönetim kanunu kapsamında tartışılabilecek. Buna karşılık SDF federalizm talebinden vazgeçecek ve Suriye ordusunun bayrağı Fırat Doğusundaki bölgelerde yeniden çekilecek. Bir diğer iddiaya göre de SDF, Rus kuvvetlerin denetimindeki 5.Kolorduya benzer bir statü ile Suriye ordusuna katılıma onay verdi.
Müzakereler devam edecek
Kaynaklara göre Kürt heyeti, Şam ile yeniden bir araya gelmek üzere ziyaretlerini sürdürecek. İdari ve siyasi konularda ilerleme sağlanması durumunda, tarafların bir sonraki oturumlarda Suriye devletinin egemenliği altına alınması hedefiyle petrol konusunu masaya yatıracakları diğer iddialar arasında.
Şam yönetimi ile SDF arasında daha önce de kısa süreli çatışmalara varan gerilimlerden sonra müzakereler gerçekleşmiş ve bazı konularda uzlaşı sağlanmıştı. Daha önceki müzakerelerin ardından bazı konularda sağlanan uzlaşının sahaya yansıtılamadığını hatırlatmakta fayda var.
Uzmanlar, taraflar arasında bu süreçte yaşanan yakınlığın, bir öncekilerden farklı ve daha ciddi olduğunu aktarıyor.
Pentagon’un petrol alanlarının korunması ile ilgili yaptığı açıklama, SDF tarafından olumsuz olarak okundu. Rusya’nın, ABD tutumunun belirsiz olduğu bu süreci kullanmaya çalıştığı yine uzmanlar tarafından aktarılıyor.
Gazeteye konuşan bir başka Suriye hükümet yetkilisi ise Suriye devletinin, toprak birliği ve egemenliği esas alan tartışmalara açık olduğunu da aktardı. Aynı kaynak ayrıca Şam’ın “SDF’nin ‘Amerikan işgali’ ile irtibatını kesmesi gerekliliğini” daima vurguladığını da söyledi.
Rusya’nın Suriye Büyükelçisi Yefimov: Suriye yönetimi ile Kürtler arasındaki diyaloğu destekliyoruz
Sputnik Arapça’ya konuşan Rusya’nın Suriye Büyükelçisi Aleksandr Yefimov, Suriye yönetimi ile Kürtler arasındaki diyaloğu desteklediklerini açıkladı.
Yefimov açıklamasında şunları söyledi: “Rusya, Suriye Kürtlerinin Suriye halkının ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeği ile hareket ediyor. Bu nedenle Kürtler ve Şam arasındaki diyaloğu, özellikle de ortak vatan inşa etme konusunda destekliyoruz. Ülkemizin, çeşitli kanallar aracılığıyla temasların kurulmasına katkıda bulunduğu sır değil.” (Al-Akhbar, Sputnik, Basnews, anba)