Türkiye, Suriye, İran ve Rusya dışişleri bakanları Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritası oluşturmak amacıyla Moskova’da bir araya geldi.
2011’den bu yana Suriye ve Türkiye arasındaki ilk üst düzey temas olan görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, dört dışişleri bakanı da Suriye’nin kendi toprakları üzerindeki egemenliği ilkesine ve terörle mücadele gereksinimine bağlı olduklarını belirttiler.
Bildiride Suriye’nin yeniden inşası ve Suriyeli mültecilerin evlerine dönmeleri için uluslararası yardım çağrısında bulunuldu. Bakanlar, yardımcılarını Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için bir yol haritası hazırlamakla görevlendirmeyi kabul etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu attığı tweette, toplantıda “Terörle mücadelede işbirliği, geri dönüşlerin altyapısının işbirliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması” vurgusu yaptıklarını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada toplantıda ‘olumlu ve yapıcı bir atmosfer’ olduğu ve iki ülkenin dışişleri bakan yardımcılarının Suriye-Türkiye ilişkilerini ilerletmek için bir yol haritası hazırlamakla görevlendirileceği belirtildi.
Suriye’nin başlıca talebi: Türk askerlerinin çekilmesi
Suriye devlet ajansı SANA’nın aktardığına göre Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Şam ve Ankara’nın birlikte çalışması için ‘geçmiş yıllardaki tüm olumsuzluklara rağmen bir fırsat olduğunu’ söyledi.
Fakat Mikdad, Suriye için önceliğin Türkiye’ninki de dahil olmak üzere tüm yabancı askerlerin yasadışı varlığına son vermek olduğunu söyledi. Mikdad, “Bu konuda ilerleme kaydedilmezse gerçek sonuçlara ulaşamayacağız,” dedi.
Mikdad, “Ortak çabalarımız sayesinde Astana süreci sahada pek çok olumlu sonuç elde etti ve bazı meselelerin çözümünde başarılı olurken bazılarının çözümünde de bocaladı. Fakat şimdi, bizi ilgilendiren çeşitli meselelerin ele alınmasında daha dinamik olacağını umduğumuz yeni ve farklı bir formül sürecindeyiz,” ifadelerini kullandı.
Mikdad: SDG’ye karşı durmanın yollarını tartışabiliriz
Mikdad, Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi sürecine ilişkin de şunları söyledi: “Türk Dışişleri Bakanı’nın, Türk güçlerinin çekilmesi halinde oluşacak boşluğu terör örgütlerinin dolduracağı ve bunun da Türkiye’nin güvenliğine tehdit oluşturacağı yönündeki açıklamalarını okudum. Bu konuda şunu açıklığa kavuşturmak isterim ki bizim istediğimiz şey, Türkiye’nin güçlerini Suriye’den çekeceğini açıkça kabul etmesi ve buna bağlı olarak bunun organize, koordineli ve üzerinde mutabık kalınan bir şekilde uygulanmasına yönelik pratik adımlar üzerinde anlaşmaya varılmasıdır.”
Suriyeli bakan, Türkiye’nin Suriye’nin egemenliğini, birliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğine ve Suriye topraklarının hiçbir karışında gözü olmadığına dair Türk yetkililer tarafından sürekli açıklamalar yapıldığını, fakat ne yazık ki bugüne kadar bu yönde herhangi bir pratik uygulamaya veya Türk iradesine tanık olmadığını savundu. Mikdad, ‘bu nedenle bugünkü toplantının bu konuda somut bir şeyler elde etmeyi, söz çemberinden çıkıp eyleme geçmeyi amaçladığını’ belirtti.
Mikdad, hükümetinin temel taleplerinin şunlar olduğunu söyledi:
“- Türk güçleri de dahil olmak üzere tüm gayrimeşru yabancı güçlerin Suriye topraklarını terk etmesi ve tüm topraklarında devlet otoritesinin yeniden tesis edilmesi gerekliliğinin kabul edilmesi.
– Suriye topraklarındaki tüm terör örgütleriyle mücadele edilmesi ve bu örgütlerin Suriye ve diğer ülkeler için tehdit oluşturması nedeniyle çeşitli adlar altında ortadan kaldırılması.
– Şekli ne olursa olsun Suriye’deki tüm ayrılıkçı proje ve gündemlerin reddedilmesi ve mümkün olan tüm yollarla bunlara karşı durulması ve bunları benimseyen örgütlerle mücadele edilmesi.
– Güvenlik endişelerinin giderilmesi, sınırların kontrol edilmesi ve Suriye ile Türkiye arasındaki sınır bölgelerinde sürdürülebilir güvenlik ve istikrarın sağlanmasının yolu, yasadışı tek taraflı tedbirleri dışlayarak, ortak işbirliği ve koordinasyondur.”
Mikdad, Kuzeydoğu Suriye’deki ‘ayrılıkçı grupların’ önünü kesmek, bu bölgenin Suriye ve Türkiye’ye yönelik tehditlerini engellemek ve buraya yönelik dış desteği durdurmak için ortak eylem ve koordinasyon yollarının tartışılabileceğini söyledi.