Suudi Arabistan Gazze’de “uluslararası güç” destekli Filistin Yönetimi’ni destekliyor

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, savaşın sona ermesinin ardından Filistin Yönetimi’ni desteklemek üzere BM yetkisi altında Gazze’de uluslararası bir gücün konuşlandırılmasını desteklediklerini ifade etti.

Madrid’de düzenlenen Avrupa Dış İlişkiler Konseyi konferansında konuşan Prens Faysal, Gazze’de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunarak İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’deki eylemlerinin iki devletli çözümü baltalamaya devam ettiğini söyledi.

Prens Faysal İspanya ve diğer ülkelere Filistin devletini tanıdıkları için teşekkür etti ve bunu “iki devletli çözümün erozyona uğradığı bir dönemde umut ışığı” olarak nitelendirdi. Suudi Dışişleri Bakanı, Filistin halkının kendi kaderini tayin etmeyi ve kendi devletini kurmayı hak ettiğini belirtti.

Suudi yetkili ayrıca Filistin Yönetimi’nin Oslo Anlaşmaları uyarınca İsrail’e karşı birincil sorumluluğu olan İsrail’in güvenliğini sağlama görevini yerine getirdiğini açıkladı.

İsrail’in 7 Ekim’de savaş başlamadan önce Gazze’de Hamas’ı desteklerken Batı Şeria’da Filistin Yönetimi’ni zayıflatmaya çalıştığını ileri süren Faysal, bunun Filistinlilerin birliğini ve devlet kurma yolunda ilerlemelerini engelleme stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.

Prens ayrıca İsrail’in Lübnan’da Hizbullah ile savaşı tırmandırmasından duyduğu endişenin de altını çizdi ve “Lübnan’da savaşın genişleme riskinden endişe duyuyoruz ve siyasi bir ufuk göremiyoruz,” dedi.

Faysal, Gazze’de bir ateşkesin İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaların yatıştırılmasına yardımcı olabileceğini belirtti.